top of page

HISTORICKÉMU DOMU SLUŠÍ NOVÁ KUCHYŇ



Luxusní moderní kuchyn. zaoblená kuchyn. le bon design



Současní majitelé zakoupili historický důmv r. 2018 v havarijním stavu a za pomoci převážně lokálních firem a řemeslníků ho v červnu r. 2023 uvedli do obyvatelného stavu, ačkoliv rekonstrukce stále nekončí.


Samotný dům je jedna z významných staveb židovského ghetta v královském městě Rakovník, ležícím uprostřed křivoklátských lesů.

Historie městského domu sahá až do pozdního středověku na konec 15. a počátek 16. století, dle některých pramenů šlo o první židovskou školu v Rakovníku.

Trámový strop v přízemí je z borovic, pokácených dle analýzy po roce 1650. Krov opatřený tesařskými značkami je z trámů ručně opracovaných sekerami, jedlové dřevo bylo pokáceno na přelomu let 1733 a 1734. Počátkem 19. století dům obývala rodina soukeníků, ve 20. století zde byla ševcovská dílna.


 

NOVÁ KUCHYŇ


Zadání bylo zachovat ducha domu a zároveň vytvořit kuchyň, co má šmrnc.

Protože je místnost kuchyně poměrně malá, nechtěli jsme ji zaskládat nábytkem. Navrhli jsme odlehčené asymetricky zavěšené horní skříňky s policemi, které sdílí zaoblené prvky a zároveň chytře slouží k osvětlení pracovní desky. Nika za dřezem je původní a ponechává tak nové kuchyni odkaz minulosti.

Pracovní deska z masivního dubu s originální strukturou působí klasicky, přirozeně a příjemně kontrastuje s tlumeným neutrálním lakem nábytku.





 

VARNÁ DESKA SE SPODNÍM ODTAHEM BORA ZDE NEMŮŽE CHYBĚT


Použití varné desky se spodním odtahem BORA byla i v tomto projektu ideální volbou. BORA zachycuje pachy a mastnotu lépe než klasická digestoř s odtahem do komína.

Navíc jsme si díky recirkulaci nemuseli lámat hlavu s vedením odtahu a umístěním běžné horní digestoře. V každém případě nám to uvolnilo ruce při návrhu kuchyně.



Luxusní moderní kuchyn. zaoblená kuchyn. le bon design


 

JÍDELNA


Nedostatek úložného místa v kuchyni jsme vyřešili přidáním vysoké zaoblené skříně do jídelny.

Aby skříň nepůsobila těžkopádně, odlehčili jsme ji vloženou knihovnou s policemi.





 

KOUPELNA


Majitelé neměli strach z barev. Mohla tak vzniknout svěží, atraktivní a živá koupelna.

Skříňka pod umyvadlo je ze série Forever. Krycí deska je z masivního dubu, ošetřeného směsí vosku a oleje, příjemného na dotek.









 

PLÁNUJETE NOVOU KUCHYŇ?

Spojte se s námi.


 
bottom of page