top of page

JAK VYBRAT KOUPELNOVOU DESKU? část 1

Krycí deska skříňky, nebo samostatně zavěšená deska pod umyvadlo je dominantou koupelny a jistě nejdůležitější část koupelnového nábytku.


Nároky na koupelnovou desku má pochopitelně každý jiné a neexistuje univerzální řešení na všechny situace.


Vždy jde o hledání kompromisu mezi představou, technickými vlastnostmi a cenou.

V tomto článku vám představíme běžně používané materiály na koupelnové desky a přidáme k nim své zkušenosti včetně obrázků nábytku z naší výroby, abyste byli schopni určit své priority při výběru koupelnového nábytku.


Jdeme na to.



Jsme Le bon design a vyrábíme koupelnový nábytek už přes 25 let.

Díky svým zkušenostem a expertíze vyrábíme technicky odladěný nábytek a dokážeme poskytnout relevantní názory na nábytkové materiály.


 

 

1) MASIVNÍ DŘEVO


Dřevo je tradiční materiál se spoustou skvělých vlastností a do koupelny určitě patří. Masivní deska vyžaduje určitou údržbu, ale vrátí vám to v podobě útulnosti a neopakovatelném vzhledu.


Přírodní dřevo dobře stárne a časem může jevit známky používání, což nevnímáme jako mínus. Naopak, příjemná originální patina dodá desce originální domácký vzhled.


My v Le bonu napouštíme masivní povrchy olejem s příměsí vosku. Ten proniká do hloubky materiálu a tím ho chrání.


Koupelnovou desku z masivního dubu doporučujeme.

i) NÁBYTEK LE BON Z MASIVNÍ DUBOVÉ SPÁROVKY


Masivní dřevo pracuje. Vlivem změny klimatických podmínek se může prohnout nebo zkroutit. Není to chyba dřeva, ale jeho přirozená vlastnost. Abychom tuto vlastnost do jisté míry eliminovali, na výrobu nábytku můžeme použít tzv. spárovku. Je to deska slepená z menších masivních prkének. Nábytkem ze spárovky získáte domů masivní dřevo, které je tvarově stálé.


Prohlédněte si galerii koupelnového nábytku Le bon s masivní deskou (kolekce FOREVER a kolekce MOOD):



ii) MASIVNÍ DESKY POD UMYVADLA S ŽIVOU HRANOU:

Desky ze středové části dubového kmene s nepravidelnou hranou. Každá deska je trochu jiná, s jinou hranou, podle toho, v jakém prostředí dub rostl. V její struktuře si můžete číst o historii stromu, kolik měl vláhy a jak rychle rostl, nebo uvidíte, jak se na dřevě odrazila aktivita ptáků a zvěře.


Prohlédněte si galerii masivních koupelnových desek s živou hranou (specialita Le bon):


 

2) DÝHA


Nejobvyklejším dřevěným materiálem na výrobu nábytku je dýha. Je to na tenké plátky nakrájený kmen stromu. Dýha má tloušťku kolem 1mm a lisuje se na nosný podklad (většinou MDF nebo dřevotříska).


Dýhovaný nábytek je tvarově stálý a cenově dostupný.

Další velkou výhodou dýhy je možnost výběru široké nabídky dřevin, odstínů a struktur.

Dekory, které standardně používáme na výrobu nábytku:


Na desku pod umyvadla použití dýhy nedoporučujeme.

Dýha je porézní materiál, do kterého i přes impregnaci může během času vnikat vlhkost. To vede k rozpínání nosného podkladu a nevratnému poškození dýhy na povrchu.


Dýhu doporučujeme na čelní plochy koupelnového nábytku.


 

3) HPL A KOMPAKTNÍ DESKY (LAMINÁT)


HPL (High Pressure Laminate, vysokotlaký laminát)

Výroba HPL probíhá vždy ve stacionárním lisu, kde jsou vrstvy materiálu společně s pryskyřicí stlačeny za vysoké teploty a tlaku. Dojde tak propečení a spojení všech vrstev materiálu. Výsledek je 0,6mm - 2mm tlustý laminát, který se lepí na nosný podklad (překližka, MDF, dřevotříska, laťovka ...).


HPL se vyznačuje značnými výhodami, mezi něž patří vysoká odolnost vůči vodě, znečištění nebo i vysoké teplotě. Dále je otěruvzdorný, odolný proti proražení, stálobarevný, tvarově stálý a nabízí širokou škálu dekorů.


Z jeho vlastností vyplívá, že je to ideální materiál nejen na krycí desku koupelnového nábytku, ale i na čelní a svislé plochy.


KOMPAKTNÍ DESKY

Je to v podstatě stejný materiál jako HPL, ale má větší tloušťku. Vzniká prostým vrstvením jádra, až vznikne samostatná deska (běžné tloušťky kompaktních desek: 2 mm – 30 mm).


Tento materiál nabízí velmi dobrý poměr mezi cenou a kvalitou.


HPL i kompakt doporučujeme na koupelnovou desku.

Koupelnový nábytek Le bon s HPL a kompaktní deskou (kolekce FOREVER, kolekce CHIC, kolekce MOOD a další):


 

4) LAMINO


Mezi pojmy laminát a lamino mnoho lidi nerozlišuje. Rozdíl je přitom zásadní.

O laminátu píšeme výše. Lamino je mnohem známějším materiálem, ale rozhodně ne kvalitnějším. Naopak. Lamino desky jsou tvořeny velmi tenkým dekorativním papírem (kolem 0,1mm) nalisovaným na dřevotřísku.


Cena materiálu i samotné výroby lamino desek je velmi nízká a proto je doménou levného nábytku. Nízká cena má pochopitelně negativní dopad na kvalitu, tedy na užitné vlastnosti lamino desek. Jsou málo odolné vůči vlhkosti, mechanickému, tepelnému či chemickému poškození.


Z toho vyplívá, že není vhodným materiálem pro koupelnovou desku. Drobnými oděrky, které můžou vznikat každodenním používáním a především hranami proniká do jádra desky vlhkost a dochází k rychlé degradaci nosného materiálu.


Lamino desky na koupelnové desky silně nedoporučujeme.

My v Le bonu již lamino na pohledové plochy nábytku nepoužíváme vůbec. To se týká i kuchyní, stolů či šatních skříní. Nábytek z lamina má nízkou životnost a podle nás vypadá "lacině." Naším cílem je vytvářet inspirativní prostředí prostřednictvím nábytku v němž má každý detail svůj význam i funkci.


 
 

Srdečně vás zveme k nám do showroomu, kde se můžete podívat na vystavený nábytek.


bottom of page