top of page

RENESANCE OHÝBANÉHO NÁBYTKU V ČR



Luxusní moderní kuchyn. zaoblená kuchyn. le bon design



| Cesta tradičního řemesla od minulosti do současnosti.


Ohýbání dřeva bylo známé už ve středověku, ale skutečný rozvoj tohoto řemesla v Českých zemích začal v 19. století. Tato éra významně ovlivnila tehdejší design a následně i řemeslnou tradici výroby nábytku. Je to unikátní styl, který zaujímá v českém kulturním dědictví zvláštní místo.


Zlatá éra ohýbaného nábytku v první polovině 20. století

První polovina 20. století byla obdobím, kdy ohýbaný nábytek dosáhl své zlaté éry v Československu. Mnoho talentovaných designérů a řemeslníků se věnovalo vývoji nových forem a technik, což vedlo k vzniku nádherných kousků nábytku, které kombinovaly tradici s moderním designem.


Období socialismu

V období socialismu bylo řemeslo ohýbaného nábytku v Československu podporováno, a to zejména díky centralizaci výroby. Byly vybudovány velké továrny, které vyráběly ohýbaný nábytek pro masový trh. I přes některé omezení v designu v té době vznikly kusy nábytku, které jsou dodnes považovány za ikony českého designu.


21. století

Po pádu komunismu a s nástupem nových trendů ve světě designu začal ohýbaný nábytek v Česku procházet změnami. Mladí designéři začali kombinovat tradiční techniky s moderním pojetím a novými výrobními technologiemi. Vytvářeli tak unikátní kousky, které respektují historii tohoto řemesla, ale zároveň do něj vnášejí nový dech.


Interiérový design se však v poslední dekádě vezl spíše na vlně minimalismu, vyznačující se tvarovou jednoduchostí a minimalizací textur. Tento trend pomalu ustupuje a tak dostává ohýbaný nábytek prostor znovu zazářit.



 

Ohýbaný nábytek Le bon

My v Le bonu vyrábíme ohýbaný nábytek téměř 20 let a v tomto směru jsme odborníci.

Z našeho pohledu se jedná o velice atraktivní detail dokonale v souladu s naším vnímáním interiérového designu.

Zájem o ohýbaný nábytek v poslední době výrazně vrostl a to nás těší.
 

Podívejte se na fotky našich výrobků a realizací.


1) Koupelnové série



 

2) Kuchyně



 

3) Skříně a skříňky




 

PLÁNUJETE NOVÝ DOMOV?

Spojte se s námi.


 
bottom of page