top of page

JAK VYBRAT ČELNÍ PLOCHY KOUPELNOVÉHO NÁBYTKU




Při řešení koupelnové skříňky vybíráte mimo krycí desky i čelní plochy nábytku.

Co se odolnosti týče, nejsou na ně kladeny tak velké nároky, jako na horní desku. To vám více uvolní ruce při jejich výběru.

Čelní plochy by měly být stále dostatečně odolné, kvůli častým změnám teploty a vlhkosti koupelnového prostředí.


V tomto článku vám představíme, jaké materiály a provedení používáme na čelní plochy my na základě téměř 30 leté zkušenosti s výrobou koupelnového nábytku.



1) PŘÍRODNÍ DÝHA

2) MASIVNÍ DŘEVO

3) HPL / KOMPAKTNÍ LAMINÁT

4) LAMINO

5) SKLO

6) LAK

7) DRÁŽKY


 


1) PŘÍRODNÍ DÝHA


Nejobvyklejším dřevěným materiálem na výrobu nábytku je dýha. Je to na tenké plátky nakrájený kmen stromu. Dýha má tloušťku kolem 1mm a lisuje se na nosný podklad (většinou MDF nebo dřevotříska).


Dýhovaný nábytek je tvarově stálý a jelikož u čelních ploch nedochází ke stálému styku s vodou, bez problému odolává vlhkému prostředí koupelny.


Zatímco na desku pod umyvadla dýhu nedoporučujeme a ani takový nábytek již nevyrábíme, na čelní plochy ji naopak doporučujeme. Je to vhodné a cenově dostupné řešení, pokud chcete mít v koupelně hodnotný přírodní materiál.


Další velkou výhodou dýhy je možnost výběru široké nabídky dřevin, odstínů a struktur.

V galerii níže se můžete podívat na příklady nábytku Le bon s přírodní dýhou na čelních plochách, která je v naší standardní nabídce.


Le bon design

Přírodní dýhu můžete mít na všech našich koupelnových kolekcích:





 



2) MASIVNÍ DŘEVO


Masivní dřevo pracuje. Vlivem změny klimatických podmínek se může prohnout nebo zkroutit. Není to chyba dřeva, ale jeho přirozená vlastnost.


Abychom tuto vlastnost do jisté míry eliminovali, na výrobu nábytku můžeme použít tzv. spárovku. Je to deska slepená z menších masivních prkének.


Nábytkem ze spárovky získáte domů masivní dřevo, které je tvarově stálé a odolá koupelnovému prostředí.


Le bon design

Masivní dřevo nabízí kolekce MOOD v provedeních: dub mořený na teak, dub mořený na wenge, dub mořený na vintage, dub bělený a dub přírodní.




 


3) HPL (LAMINÁT) / KOMPAKTNÍ LAMINÁT


HPL (High Pressure Laminate, vysokotlaký laminát)


Výroba HPL probíhá vždy ve stacionárním lisu, kde jsou vrstvy materiálu společně s pryskyřicí stlačeny za vysoké teploty a tlaku. Dojde tak k propečení a spojení všech vrstev materiálu. Výsledek je 0,6mm - 6mm tlustý laminát, který se lepí na nosný podklad (překližka, MDF, dřevotříska, laťovka ...).


HPL se vyznačuje značnými výhodami, mezi něž patří vysoká odolnost vůči vodě, znečištění nebo i vysoké teplotě. Dále je otěruvzdorný, odolný proti proražení, stálobarevný a tvarově stálý.


Z jeho vlastností vyplívá, že je to ideální materiál nejen na krycí desku koupelnového nábytku, ale i na čelní a svislé plochy.


Le bon design

Tento materiál používáme na výrobu nejen koupelnového nábytku rádi a můžeme jej doporučit.

Z naší standardní nabídky si můžete vybrat ze 3 barevných provedení: černá, bílá a šedá a to na kolekcích CHIC ,




 


4) LAMINO


Mezi pojmy laminát a lamino mnoho lidi nerozlišuje. Rozdíl je přitom zásadní.


O laminátu píšeme výše. Lamino je mnohem známějším materiálem, ale rozhodně ne kvalitnějším. Naopak. Lamino desky jsou tvořeny velmi tenkým dekorativním papírem (kolem 0,1mm) nalisovaným na dřevotřísku.


Cena materiálu i samotné výroby lamino desek je velmi nízká a proto je doménou levného nábytku. Nízká cena má pochopitelně negativní dopad na kvalitu, tedy na užitné vlastnosti lamino desek. Jsou málo odolné vůči vlhkosti, mechanickému, tepelnému či chemickému poškození. Drobnými oděrky, které můžou vznikat každodenním používáním a především hranami proniká do jádra desky vlhkost a dochází k rychlé degradaci nosného materiálu.


Le bon:

My v Le bonu již lamino na pohledové plochy nábytku nepoužíváme vůbec (pouze na vnitřní konstrukce). To se týká i kuchyní, stolů či šatních skříní. Nábytek z lamina má nízkou životnost a podle nás vypadá "lacině." Naším cílem je vytvářet inspirativní prostředí prostřednictvím nábytku v němž má každý detail svůj význam i funkci, to se s tímto materiálem neslučuje.



 

5) SKLO


Sklo do koupelny? Rozhodně ano. Je 100% voděodolné, nenasákavé, velmi elegantní, působí neobyčejným až luxusním dojmem a velmi snadno se udržuje.


Skleněnou desku lze podlakovat jakýmkoliv barevným odstínem RAL, takže ji můžete sladit se zbytkem koupelny.


Le bon design:

Skleněné čelní plochy jsou tedy velmi vhodné a můžeme je doporučit.

Můžete je mít na kolekcích: FOREVER a MOOD.





SPECIÁLNÍ SKLENĚNÉ POVRCHY


Kolekce MOOD, jako jediná nabízí atraktivní speciální skleněné čelní plochy, jako je bronzové zrcadlo nebo 3D matné sklo.





 

6) LAK


Lakované čelní plochy patří společně s přírodní dýhou k nejrozšířenějším povrchovým úpravám nábytku.

Lak poskytuje žádoucí voděodolnost a vysokou odolnost vůči vlivům koupelnového prostředí.


Lakovat lze do jakéhokoliv barevného odstínu a můžete si vybrat mezi matnou a lesklou úpravou.


Le bon design:

K laku asi není co dodat. Je to velmi kvalitní povrchová úprava a nabízíme ji u všech našich kolekcí.







 


7) DRÁŽKY


Pokud sledujete aktuální trendy v oblasti interiérového a nábytkového designu, jistě vám neunikl detail v podobě jemných drážek.


Drážkované plochy jsou neobyčejně atraktivní. Ocení je ti, kteří požadují jednoduchý a zároveň propracovaný nábytek. Po několika experimentech, kdy jsme vybírali jejich optimální hloubku a šířku, vám nyní přinášíme drážkovaný nábytek i my.


Le bon design:

Drážky standardně nabízíme ve dvou variantách: přírodní dubová dýha a lak. Můžete je mít na většině našich kolekcí.



 

PLÁNUJETE NOVÝ DOMOV?

Spojte se s námi a společně vytvoříme neobyčejný interiér.


 



 
bottom of page