X

Hledat

BYT S VÝHLEDEM DO PARKU

luxusni-kuchyn-se-zasouvacimi-panely-deska-corian

Byt se nachází v historickém bytovém domě z konce 19. století, v těsné blízkosti centra Brna. Dům prošel zdařilou celkovou rekonstrukcí pod vedením studia A77 ARCHITEKTI, které navrátilo objektu funkci bydlení a nastavilo budově vysoké kvalitativní standardy a materiály.

Řešený byt o velikosti 102 m2 s dispozicí 3+kk se nachází ve třetím nadzemním podlaží. Těžištěm bytu je prostorná nárožní místnost s kuchyní, které dominuje arkýř. Směrem do klidného parku jsou situovány dvě úzké ložnice. K oknu do rušnější ulice je pak umístěna prostorná koupelna. K bytu dále náleží toaleta, komora a sklepní prostor.

Autory interiéru jsou Ing. arch. Anežka Papoušková a Ing. arch. Petr Klaška ze studia AAYE. Zadáním bylo vytvořit soudobý, čistý, vzdušný a moderní interiér, který by podtrhl historický charakter domu. Dalším požadavkem bylo mít dvě samostatné ložnice splňující dostatečné soukromí obyvatel. Z tohoto důvodu bylo nutné dočasně uzavřít stávající průchod z obývacího pokoje do sousední ložnice. Toto řešení současně umožnilo vhodnější rozmístění nábytku v pokoji.

Při rekonstrukci historického domu bylo samozřejmostí použití kvalitních přírodních materiálů. Podlahu tvoří třívrstvé dubové kartáčované parkety skládané tradičním způsobem do stromečku. V hale, koupelně a na toaletě je na podlahách a obkladech použit přírodní kámen (botticino semiclassico) v teplém krémovém odstínu. Na stěnách jsou masivní kamenné desky slícované do jedné roviny s jemnou strukturovanou stěrkou.

Veškeré úložné prostory jsou jednotně provedeny v bílém matném laku v kombinaci s masivními nebo dýhovanými dubovými prvky. Byt má repasovaná kastlová okna a repliky původních historických dvoukřídlých dveří. Kliky, koupelnové baterie a jiné drobné prvky jsou v černém matném provedení. Tento materiál prostupuje celým bytem, k ostatním prvkům působí harmonicky a současně odkazuje na moderní provedení bytu.

Podstatnou část obývacího prostoru tvoří kuchyňská linka s velkorysým ostrůvkem z materiálu Corian®. Netradičním prvkem kuchyně je uzavíratelná část linky, díky které bude kuchyň vypadat uklizeně i při neočekávaném příchodu návštěvy. Vzhledem k tomu, že je kuchyň součástí obývacího pokoje, bylo nutné vyřešit účinné odvedení výparů. Tento požadavek vedl k výběru kvalitní varné desky s integrovanou digestoří Bora. Další nepřehlédnutelnou součástí tohoto prostoru je dubový jídelní stůl, který je vyroben z jednoho kusu dřeva. Byla mu ponechána surovost a nepravidelnost, která umocňuje jedinečnost a eleganci tohoto přírodního prvku.

Hlavní ložnice je vzhledem k nedostatku úložného prostoru v bytě řešena jako velká vestavěná skříň, do které je vsazena dubová nika s postelí. Druhá „studentská“ ložnice je zařízena v podobném duchu, je však oživena olivově zeleným nátěrem stěny. Postel s ratanovým čelem je doplněna dubovými špalky, které slouží jako noční stolky.

Příjemná spolupráce a vzájemná důvěra s investorem umožnila dotáhnout realizaci do posledních drobností.